Liczy się tylko wartość - systemy ERP w produkcji odchudzonej  

Jak system ERP wspomaga wprowadzanie produkcji odchudzonej(lean)?

EPICOR - systemy ERP. CRM, Business Intelligence, ERPOd kilku lat odchudzenie produkcji jest uważane za ważny cel przez większość firm. Dlaczego produkcja odchudzona (lean manufacturing) stała się tak popularna? W dzisiejszych warunkach silnej konkurencji zapewnia ona firmom wiele korzyści — skrócenie terminów realizacji, poprawę jakości, obniżenie kosztów, zwiększenie zysków i produktywności oraz poprawę obsługi klientów. Jednakże definicji produkcji odchudzonej jest niemal tyle, ile firm, które starają się ją wdrożyć. Przed rozpoczęciem dyskusji o tym, w jaki sposób system ERP może ułatwić przejście na produkcję odchudzoną, warto więc spojrzeć na ten problem z pewnej perspektywy i uzgodnić podstawowe definicje.


Odchudzanie to zachodnia adaptacja systemu organizacji produkcji firmy Toyota. Firma ta, uważana powszechnie za wzór efektywności i produktywności, osiągnęła znaczne sukcesy dzięki skoncentrowaniu się na wartości dodanej. Ta prosta z pozoru koncepcja jest jednak trudna do zrealizowania w praktyce, ponieważ wymaga zmian, które często wydają się sprzeczne z postrzeganiem intuicyjnym.

Firma, która chce wprowadzić produkcję odchudzoną, musi dokonać krytycznego przeglądu procesów i procedur w celu zidentyfikowania elementów, które dają klientom dodatkowe korzyści , i wyeliminowania pozostałych. Istotą produkcji odchudzonej są ciągłe starania o wyeliminowanie marnotrawstwa.

Ta walka o tzw. „wartość dodaną” może być wpisana bezpośrednio w procesy i działania produkcyjne. Można dość łatwo odróżnić to, co wchodzi bezpośrednio do produktu, od tego, co nie zwiększa wprost jego wartości. Jednakże odchudzanie produkcji może i powinno sięgać dalej niż zakład produkcyjny. Podejście to może przynieść wiele korzyści także w obszarach niezwiązanych bezpośrednio z produkcją, takich jak logistyka, administracja, projektowanie czy gospodarka magazynowa.

Tak więc produkcja odchudzona polega przede wszystkim na eliminowaniu marnotrawstwa i ciągłych udoskonaleniach. Ale od czego należy zacząć odchudzanie? Pierwszym krokiem — co może wydawać się banalne — jest pełne zaangażowanie. Projekt odchudzania ma małe szanse na powodzenie, jeżeli nie będzie wsparty silnym zaangażowaniem i determinacją w całym przedsiębiorstwie. Następnie trzeba opracować procesy i ustalić, które elementy „tworzą wartość”, a które nie. Te pierwsze należy wzmacniać, a te drugie — eliminować.

Odchudzania nie da się wprowadzić szybko, z dnia na dzień. Wymaga ono nieustającego zaangażowania.

Skoro już wiadomo, na czym polega odchudzanie, jaka może być rola systemu ERP w tym procesie? W pierwszych koncepcjach odchudzania ERP i inne systemy informatyczne były pomijane jako nieistotne lub nieprzydatne. Dlaczego?
,br. W miarę rozwoju i poszerzania koncepcji produkcji odchudzonej jej zwolennicy zaczęli uważać, że system ERP i produkcja odchudzona mogą ze sobą bardzo dobrze współpracować, wspomagając się wzajemnie i ułatwiając osiąganie najważniejszych celów.

Puryści akcentują kilka podstawowych zasad, które są podstawą produkcji odchudzonej. Pięć zasad — definicja i specyfikacja wartości, odwzorowywanie strumienia wartości, nieprzerwany przepływ, „zasysanie” przez klienta i dążenie do perfekcji — wspomaganych i wzmacnianych przez pełną kontrolę przepływu informacji i narzędzia do zarządzania oferowane przez kompleksowy pakiet oprogramowania dla przedsiębiorstwa.


  

Aby przeczytać pełną treść artykułu zarejestruj się w serwisie MagazynIT.pl.
W tym celu kliknij tutaj: http://www.magazynit.pl/user/register.html 

Jeżeli posiadasz konto użytkownika w serwisie MagazynIT.pl knij tutaj

 

SŁOWA KLUCZOWE DLA DANEGO ARTYKUŁU:

ERP,CRM,BUSINESS INTELLIGENCE SYSTEMY ERP, EPICOR

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:


Back to top